"Kvalita dobrého šálku čaje závisí z 20% na čaji samotném, a z 80% na použité vodě"
(Zhang Dafu, čajový mistr Qing-Dynastie)
Japonská asociace "Japanese Tea Instructor" říká, že kvalita podávaného čaje je závisla z 99% na kvalitě vody.
V závislosti na způsobu přípravy se šálek kávy skládá z cca. 98% vody. Proto by v první řadě měla být pozornost věnována kvalitě použité vody, až poté značce kávy, jejího stupně pražení a způsobu přípravy - překapávaná káva, espresso nebo automaty na kávu. Jen tak se může aroma kávy plně rozvinout a můžete si vychutnat optimální chuť kávy s perfektní pěnou.
Není pochyb o tom, že voda použitá při přípravě čaje, kávy a teplých nápojů, hraje velmi důležitou roli v chuti - zesilovač chuti. Pokud je velký důraz kladen na dobrý výsledek, je třeba věnovat zvláštní pozornost kvalitě.
Obecně platí, že voda v Evropě je jednoznačně těžší a vápenatější, než je tomu v Japonsku nebo než je hodně ceněná pramenitá voda v Číně - údajně nejlepší voda pro přípravu čaje - přirozeně s ideálním obsahem minerálních látek, jako jen stěží nalézneme v Evropě. Složení vody, obsah kyslíku, stupeň tvrdosti, kyselý/alkalický metabolismus se liší od oblasti k oblasti a i během roku. Proto se rovněž liší pěna kávy a čaje, barva, stejně tak aroma a chuť všech horkých nápojů.
Pokud chcete docílit silného aroma a skvělé chuti Vašeho čaje, kávy a dalších horkých nápojů je třeba dodržovat tyto zásady.